Grondig Zelf uw Autobekleding Reinigen!

Er zijn allerlei redenen waarom er vlekken in uw autobekleding terecht kunnen komen. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Vaak zijn de middelen om van deze vlekken af te kunnen komen ook al in huis. We zetten de handigste tips om uw autobekleding vlekvrij te houden voor u op een rij. We beginnen eerst met stoffen bekleding en als laatste behandelen we hoe je leren autobekleding reinigt.

Autobekleding reinigen… hoe gaan we dat doen?

Het kan iedereen overkomen: vlekken in de bekleding van uw auto. Dit kan natuurlijk gebeuren doordat er in uw auto gegeten of gedronken wordt en iemand daar niet zo voorzichtig mee is. 

Maar er kunnen ook vlekken in uw bekleding komen, simpelweg door het gebruik van de auto. Denk dan bijvoorbeeld aan zweetvlekken, aan stof of vuil dat van buiten de auto binnenkomt als u uw ramen open heeft staan. 

Hoe de vlekken ook in uw auto zijn gekomen, het blijft een vervelend probleem. U zorgt goed voor uw auto en als de bekleding dan minder mooi is geworden, dan is dat begrijpelijkerwijs een doorn in het oog. 

Maar deze vlekken hoeven helemaal niet permanent te zijn. Hoe kunt u van die vlekken in uw auto afkomen? Een stappenplan.

Verschillende soorten vervuiling

Laten we om te beginnen eens de verschillende manieren doornemen waarop uw auto vervuild kan raken. 

Loszittende vuil in autobekleding

Zo is er om te beginnen vervuiling die zich niet aan de bekleding hecht. Denk aan zand, haren, stof en dergelijke soorten vuil. Deze zijn over het algemeen heel eenvoudig weg te halen door met de stofzuiger door de auto te gaan. 

Vastzittende vuil in autobekleding

Maar dan is er ook de zogeheten vastzittende vervuiling, die u niet zomaar even weg krijgt met een stofzuiger. U kunt dan denken aan modder die u van buiten mee naar binnen heeft genomen, maar ook de hiervoor al genoemde vlekken die ontstaan door eten en drinken te morsen in de auto. 

Hier is een grondiger manier van reinigen voor nodig.

4 Stappenplan voor Reinigen autobekleding

  1. Stap 1: De auto stofzuigen
  2. Stap 2: Aan de slag met een goed reinigingsmiddel
  3. Stap 3: De autobekleding reinigen
  4. Stap 4: De autobekleding droogmaken

Stap 1: De auto stofzuigen

Laten we om te beginnen de auto eens goed stofzuigen. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat uw auto er al gelijk een stuk frisser uitziet. 

Even goed met de stofzuiger over alle bekleding en neem dan ook gelijk de rest van de auto even mee. Stof en aarde hechten zich toch vaak ook aan de matten die in de auto zitten. 

Auto Interieur Stofzuigen

Als u bijvoorbeeld modder in de auto heeft zitten, dan is het goed om deze eerst even los te borstelen en deze daarna te stofzuigen. 

Klop ook even flink op de rugleuningen en zittingen om stof vrij te krijgen, zodat dit allemaal makkelijker weg kan worden gezogen. 

Stap 2: Bekleding inspuiten met een goed reinigingsmiddel

Als u heeft stof gezogen, dan is het tijd om te beginnen met het aanpakken met de hardnekkiger vlekken. Hiervoor heeft u een goed reinigingsmiddel nodig. 

Deze middelen zijn eenvoudig te krijgen en hoeven ook helemaal niet duur te zijn. U kunt hier bijvoorbeeld een mix van witte azijn en baking soda voor gebruiken. Maar je kan ook een reinigingsproduct kopen bij de Action.

Autobekleding Shamporellen

We raden u aan om het middel in een plantenspuit te doen, zodat u het eenvoudig op alle vlekken aan kunt brengen. Het middel trekt dan ook niet verder de stoelen in. 

Het meeste vuil hoopt zich over het algemeen op de zitting van de stoel op. We raden u dan ook aan om hier te beginnen met spuiten. Ga hierna aan de slag op de rugleuning en als laatste op de hoofdsteun. 

Laat het middel na het spuiten even goed inwerken.

Stap 3: De autobekleding reinigen

Nu het middel is ingewerkt, gaan we het even verspreiden over de bekleding door middel van een zachte borstel. 

Verspreid het middel egaal over de hele bekleding, zodat er geen enkel stukje van de bekleding onberoerd blijft. Uiteraard moet u vooral op de plek waar de vlekken zitten flink wat reinigingsmiddel aanbrengen. 

Gedaan? Pak dan een witte doek om de vlekken af te nemen. U kunt dan gelijk ook op de doek zien hoeveel vuil hier op zit. De meeste vlekken zullen nu wel verwijderd zijn. 

Er kunnen alleen ook hardnekkige vlekken in de bekleding zitten. Denk daarbij aan vet of teer. Het is handig om hiervoor een middel te gebruiken dat garagezeep heet. Dit middel weet wel raad met hardnekkige vlekken. 

Breng en neem deze zeep op dezelfde manier aan en af als de hiervoor genoemde middelen.

Stap 4: De autobekleding droogmaken

Nu u alles goed heeft schoongemaakt bent u bijna klaar. We moeten er nu alleen nog wel even voor zorgen dat alles goed droog wordt gemaakt. 

U kunt hiervoor even de ramen en deuren een poosje open laten staan, zodat alles op een natuurlijke manier weer droog wordt. 

Is dat even niet mogelijk, of is de bekleding behoorlijk nat? Dan wil een föhn ook nog wel eens helpen. Hiermee zorgt u ervoor dat alles snel weer helemaal droog is. 

Klaar dat was het ! U kunt nu weer genieten van een auto die van binnen weer helemaal netjes is.

Maar wat als je leren autobelding hebt, hoe reinig je deze dan?

Reinigen van een lederen bekleding

Heeft u een lederen bekleding in uw auto? Dan gaat het reinigen een klein beetje anders. 

Het is dan belangrijk om hier een speciale leerreiniger voor te gebruiken. 

Over het algemeen zit hier dan ook een conditioner in verwerkt, om het leer mooi soepel te houden. 

Het is bij een leren bekleding namelijk goed mogelijk dat deze op den duur uitdroogt, wat als gevolg kan hebben dat hier barsten of scheuren in ontstaan. Dat wilt u natuurlijk ten aller tijden voorkomen! 

Let er hierbij ook goed op dat u de bekleding na het schoonmaken goed droogt. 

Over het algemeen is bij een leren bekleding goed droogmaken met een schone, zachte doek afdoende om alles droog te maken.

Scroll naar boven