Om een auto echt goed schoon te krijgen is een grondige schoonmaakbeurt nodig. De wasstraat is een optie, maar daar blijft altijd nog vuil achter.
Gaat u echter voor een auto detailing, dan kunt u er op rekenen dat zowel binnen- als buitenkant van uw auto zeer grondig wordt schoongemaakt.
Maar wat is car detailing nou precies? We zetten de verschillende onderdelen op een rijtje.
Bij een car detailing wordt uw auto grondig met de hand gewassen.
Bij het detailen van een auto wordt er altijd gewassen met een microvezeldoekje (microvezel handschoen) of soortgelijke doekje.

Er wordt geen spons gebruikt, aangezien hierbij altijd nog vuil achter kan blijven en krassen kunnen ontstaan.
In plaats daarvan helpt een microvezeldoekje juist om het vuil grondig weg te halen. Daarbij wordt dan een speciale shampoo gebruikt, waarbij natuurlijk ook voldoende water nodig is.
Auto wassen zonder water
Er is daarnaast ook een car detail waarbij geen water wordt gebruikt, de zogenaamde Waterless Wash.
Bij deze auto detail wordt dan gewerkt met voor een speciaal schoonmaakmiddel dat ervoor zorgt dat vuil loskomt en als het ware wordt opgetild.

Hierna kan het vuil van de auto met een microvezeldoekje worden afgenomen.
Car detailing met stoomreiniger
Na de wasbeurt wordt als het nodig is ook een stoommachine gebruikt. Deze machine zorgt ervoor dat ook de plekken die lastiger te bereiken zijn goed worden schoongemaakt.
De stoommachine wordt ook gebruikt om het interieur van de auto grondig te reinigen.

Voor het reinigen van de auto bekleding wordt dan nog een speciaal schoonmaakmiddel gebruikt, waardoor zelfs de meest hardnekkige vlekken tot het verleden behoren.
Dit werkt zowel voor stoffen als bij lederen bekleding.
Extra bescherming voor kunststof en rubbers
De kunststof en rubber delen van uw auto zijn ook aan beschadigingen onderhevig. Het is dan ook goed om deze delen ook te laten beschermen bij car detailing.

Hier wordt een speciale dressing voor gebruikt. Deze zorgt ervoor dat kunststof en rubber delen niet alleen schoon blijven, maar ook dat uitdroging wordt voorkomen.
Aan de slag met klei
Een ander middel dat veel wordt gebruikt bij een auto detail is klei.
Ja dat leest u goed, klei is namelijk uitermate geschikt om hardnekkige vuil uit de laklaag te verwijderen.

De detailer gaat dan met speciale klei over de lak van de auto. Om de klei makkelijk over de lak te laten glijden wordt een middel gebruikt. Het nut hiervan is dat de poriën van de lak grondig worden gereinigd.
Na afloop van een kleibeurt is de lak perfect schoon en kan de volgende stap in het proces van car detailing genomen worden.
Uw auto laten polijsten
Polijsten is bij car detailing een zeer belangrijke stap.
Met polijsten wordt een flinterdun laagje van de lak van uw auto weggeschuurd. Zoals u begrijpt moet dit heel voorzichtig gebeuren, omdat er anders beschadigingen aan uw auto kunnen ontstaan.
Polijsten is vooral bedoeld om doffe laklaag, kleine krasjes en andere lichte schade te verwijderen

Er wordt hierbij van tevoren goed gekeken hoe dik de laklaag is, om te voorkomen dat de gehele blanke laklaag wordt weg gepolijst.
Na afloop van het polijsten worden de weggeschuurde resten voorzichtig verwijderd met een microvezeldoekje.
Wax er overheen
Nu is het tijd om de auto te waxen. Deze speciale was is ervoor bedoeld om de onderliggende laklaag zo goed mogelijk te beschermen.
Er ontstaat een speciaal laagje op de lak dat vuil en stof afstoot. Dit komt doordat vuil, maar ook water, zich praktisch niet kan hechten aan de waslaag.

Dankzij deze laag gaat uw auto nog meer glimmen en is hij daarbij ook makkelijker schoon te houden.
Na het waxen een keramische coating of een glascoating
Een coating kan het beste omschreven worden als nog een extra laag om de lak van uw auto te beschermen.
Het is een stevig, doorzichtig laagje dat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld zure regen geen kans maakt om uw auto te beschadigen.
Maar ook UV-straling zal door de speciale coating minder kans hebben om uw auto te beschadigen.
Er zijn meerdere verschillende soorten coating te vinden die hiervoor gebruikt kunnen worden. Denk daarbij aan een keramische coating of een glascoating.
Beide vormen van coating bieden een ultieme bescherming voor uw auto, zodat u zich minder zorgen hoeft te maken voor schade.
Een behandeling van uw velgen
Ook het grondig schoonmaken en beschermen van uw velgen vallen onder car detailing.
Ook hier is een speciaal middel voor, dat ook wel wheel-sealant of wheel-coating wordt genoemd.

Deze laag zorgt ervoor dat uw velgen niet alleen nog mooier gaan glimmen, maar dat ze daarnaast ook nog beter beschermd zijn tegen krassen en vuil.
Mocht er wel vuil ontstaan op de velgen, dan kan dit met behulp van de speciale laag heel eenvoudig worden weggehaald bij een volgende wasbeurt.
Uw uitlaat polijsten
Bij car detailing wordt ook de uitlaat niet vergeten. Deze wordt gepolijst, om zo voor extra bescherming te zorgen.
Normaal gesproken wordt een uitlaat al snel zwart en vies, maar door deze te laten polijsten zult u merken dat hij er weer als nieuw uit komt te zien.
Tot slot: het motorcompartiment
Ook het motorcompartiment komt bij auto detailing aan de beurt. Bij het detailen wordt de motor, net zo grondig als alle andere delen van uw auto gereinigd.
Maar daarbij wordt het compartiment ook ontvet (wat zeker geen overbodige luxe is), en komt er een beschermlaag over het motorcompartiment heen.

Dat deze dan ook nog voor een mooie, satijnen look zorgt is daarbij dan ook nog eens mooi meegenomen.
Kortom met auto detailing zorgt u er voor dat elk detail van uw auto goed wordt gereinigd!